Ερώτηση : ” Γεια σου αγαπημένη μου Μάρσα! Είμαι μια φίλη σου που σε παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό και διαβάζω όλα σου τα άρθρα και τις συμβουλές που μας δίνεις. Σ’ ευχαριστώ που μοιράζεσαι μαζί μας τόσες γνώσεις. Κάνεις πολύ καλή δουλειά και διευκολύνεις την δική μας ζωή με τα άρθρα σου. Η δικιά μου ερώτηση έχει να κάνει με το κολάρο. Πριν ένα μήνα υιοθετήσαμε ένα σκυλάκι, τη Ναόμι, είναι ημίαιμο και είναι τριών μηνών. Της πήραμε ένα σαμαράκι για τις βόλτες της αλλά δεν το δέχεται με τίποτα. Την κυνηγάμε για να το φορέσει, κρύβεται κάτω από τα κρεβάτια κι όταν την πιάνουμε και της το φοράμε εκείνη κλαίει και δεν περπατάει. Αφού είδαμε ότι την ενοχλεί, της πήραμε ένα κολάρο. Με αυτό δεν έχει πρόβλημα κανένα. Το μόνο πρόβλημα είναι στην βόλτα όταν την τρομάζει κάποιο αυτοκίνητο ή ένας θόρυβος, που καταφέρνει και βγάζει το κεφάλι της από το κολάρο και αρχίζει να τρέχει τρομαγμένη χωρίς λουρί! Μήπως υπάρχει ειδικό κολάρο για κουτάβια; Ποιο είναι το σωστό κολάρο για να μάθει ένα κουτάβι να πηγαίνει βόλτα; Σ’ ευχαριστώ για την βοήθειά σου ” – η φίλη σου, Ναόμι
Απάντηση : ” Γεια σου καλή μου φίλη. Σ’ ευχαριστώ για το όμορφα λόγια σου. Καταρχάς να σας ζήσει το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Το ερώτημά σου έχει πολλά σκέλη κι ας μην το έχεις ίσως αντιληφθεί. Παίζει ρόλο το λουρί και το κολάρο για να κάνει όμορφα την βόλτα του ένας σκύλος αλλά στην περίπτωσή σου υποψιάζομαι πως χρειάζονται και κάποιες συμβουλές εκπαίδευσης για την σωστή βόλτα ενός σκύλου. Σου δίνω εδώ τα άρθρα τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν (αν δεν τα έχεις διαβάσει ακόμα), για να μάθεις το σκυλάκι σου να προχωρά σωστά με το λουρί στον δρόμο.
Τώρα, όσον αφορά το είδος κολάρου, συνήθως είναι το τι βολεύει το κάθε σκυλάκι. Στην αγορά υπάρχουν τα nylon περιλαίμια και τα δερμάτινα. Σε γενικές γραμμές, πολλοί προτείνουν τα κουτάβια να φορούν δερμάτινο κολάρο. Γιατί το nylon έχει την ιδιότητα να γλυστράει στον λαιμό του κουταβιού και να του τραβά τις τρίχες, ιδιαίτερα αν είναι μαλλιαρό το κουτάβι, του τραβά τις τρίχες και του δημιουργεί μια ενόχληση και πόνο. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Το χειρότερο κομμάτι της ιστορίας είναι πως ξεγλιστρά εύκολα το κεφάλι του κουταβιού μέσα από το nylon περιλαίμιο με αποτέλεσμα να το σκάει εύκολα και να κυκλοφορεί χωρίς λουρί. Αυτό γίνεται συνήθως στα λεπτά περιλαίμια. Αν το σκυλάκι σας προτιμά τα nylon φροντίστε να είναι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά πάχος για να μην μαγκώνει τις τρίχες. Και για το πρόβλημα της φυγής, φροντίστε να μην το έχετε δεμένο χαλαρά για να μην υπάρχει περιθώριο να περάσει το κεφάλι από μέσα. Το σωστό είναι όταν δένετε το κολάρο στον λαιμό του να δοκιμάζετε με το χέρι σας την απόσταση. Αν χωράνε ένα με δύο δάχτυλα ανάμεσα στον λαιμό του σκύλου και στο κολάρο, τότε αυτή είναι η ιδανική απόσταση. Και σ’ αυτό το σημείο να το φοράτε πάντα. Το ίδιο ισχύει και τα δερμάτινα περιλαίμια που είναι και τα ιδανικότερα για ένα κουτάβι.
Αν ψάχνεις για το ιδανικό κολάρο του σκύλου σου, μπορείς να ρίξεις εδώ μια ματιά:
- Κολάρα – Οδηγοί σκύλου
- Περιλαίμια εκπαίδευσης και μεγάλης αντοχής
- Διάφορα περιλαίμια
- Τα πάντα για την βόλτα όπως και περιλαίμια
Εύχομαι να σε βοήθησα φίλη μου. Κι ό,τι άλλο χρειαστείς μη διστάσεις να ρωτήσεις!